Frågor och svar

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna vi brukar få. Hittar du inte svaret på just din fråga är du självklart varmt välkommen att kontakta oss.

Körkortstillstånd

Hur länge gäller mitt körkortstillstånd?
Ditt körkortstillstånd är giltigt i fem år. Om ditt tillstånd går ut och du fortfarande behöver det för att övningsköra måste du ansöka om ett nytt hos Transportstyrelsen.

Kan jag förlänga mitt körkortstillstånd?
Nej, om tillståndet går ut måste du ansöka om ett nytt.

Hur och var ansöker jag om körkortstillståndet?
Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Ansök här.

Övningskörning

När kan jag börja övningsköra?
Du ska ha fyllt 16 år och ha ett giltigt körkortstillstånd. Om du ska övningsköra privat måste du ha med en godkänd handledare. Båda ska ha genomgått en handledarkurs.

Vad krävs av min handledare?
Den du övningskör privat med – din handledare – ska ha fyllt 24 år och ha ett giltigt körkort utfärdat i Sverige eller annan EES-stat. Handledaren måste ha haft körkortet i sammanlagt minst fem av de senaste tio åren. Handledaren och du måste ha genomgått en handledarkurs.

Hur gör jag om min handledare har ett körkort som är utfärdat i en annan EES-stat?
Din handledare måste då, tillsammans med ansökan för att bli handledare, skicka med en kopia på sitt utländska körkort.

Varför är det viktigt att gå handledarkursen?
Handledarkursen är obligatorisk. Genom att gå handledarutbildningen underlättas övningskörningen för både dig och din handledare. För dig som handledare ger utbildningen dig verktyg att förmedla dina kunskaper på ett pedagogiskt sätt. Det kan ibland vara svårt att förklara det som sitter i ryggmärgen även om du är en erfaren bilförare.

Var köper jag en övningskörningsskylt?
Övningskörningsskyltar finns på de flesta bensinstationer och butiker som säljer biltillbehör.

Får jag ha passagerare med när jag övningskör?
Ja, under förutsättning att övningskörningen sker på ett trafiksäkert sätt.

Körlektioner och teori

Vad händer om jag köper ett paket och mina körlektioner inte räcker till?
Om du har köpt ett paket och körlektionerna inte räcker så säger vi till i god tid. Du kan antingen köpa till enstaka körlektioner eller ett körkortspaket med fyra lektioner.

Vad händer om jag inte kan gå på min körlektion?
Om du måste lämna återbud till en körlektion vill vi att du gör det så tidigt som möjligt, senast klockan 13.00 dagen före din körlektion. Om du uteblir eller lämnar återbud för sent tvingas vi debitera dig för den.

Hur många körlektioner behöver jag ta?
Det är svårt att säga på rak arm – det beror på din egen förmåga samt hur mycket du övningskör privat. Efter ett par körlektioner hos oss gör vi en bedömning och rekommenderar en tänkt utbildningsväg för dig.

Måste jag gå på teorilektionerna?
Du måste inte gå på teorilektionerna, men vi rekommenderar starkt att du gör det. Dels kan du ställa frågor direkt till oss lärare och vi kan förklara på ett tydligt sätt. Den möjligheten har du inte om du enbart studerar online. På teorilektionerna tar vi också upp lokala trafiksituationer i Jönköping som kan vara bra att känna till. Kort sagt ger ett aktivt deltagande på teorilektionerna bättre förutsättningar att klara både teoriprovet och uppkörningen. Läs mer om vår teoriundervisning här.

Finns kursmaterialet på andra språk än svenska?
Kursmaterialet finns även på engelska.

Teoriprov (uppskrivning)

Vad kostar teoriprovet?
Trafikverkets kostnad för teoriprov är 325 kronor, foto 80 kronor samt tillverkning av körkort 280 kronor som betalas till Transportstyrelsen.

Hur lång tid har jag på mig att göra teoriprovet?
50 minuter.

Kan jag få längre tid på mig att göra teoriprovet eller kan jag göra det muntligt?
Om du behöver extra stöd eller hjälp kan du ansöka om detta i förväg. Det är Trafikverket som beviljar detta. Prata gärna med oss så hjälper vi dig med ansökningar. Här kan du läsa mer om det extra stödet du kan få.

Körprov (uppkörning)

Vad kostar uppkörningen?
Trafikverkets kostnad för uppkörning är 800 kronor. Lån av trafikskolans bil samt 30 minuter körning före provet kostar 1400 kronor.

Hur lång tid tar uppkörningen?
Uppkörningen tar 45 minuter. Innan dess har vi 30 minuters körning så att du ska hinna värma upp.